7295_PSA-Kopfschutz_Header.jpg

Head protection – Ideally protected with safety helmets

Protect the vulnerable head region from danger

The head is one of the most vulnerable parts of the human body. Different external physical influences can not only damage the skin and bones, but also the brain in particular with its vital functions. In order to protect against these influences, humans invented head coverings centuries ago. Specialist safety helmets and thus the industrial safety helmet as we now know it came into use only during the industrial age. In the modern working environment, safety helmets are essential in various different hazard areas. These areas can be split into five categories:

- Physical: falling objects, suspended loads, impacts
- Chemical: splashes of chemical liquids
- Thermal: molten metal splashes, heat, thermal radiation, hot liquids, weather conditions
- Visual: UV radiation
- Electrical: electric arcs

In order to prevent accidents at work, protecting against these dangers is very important.

Different types of head and face protection

Safety helmets

Helmets come in three different shell shapes: straight (1), straight with rain gutter (2) and with pulled-down neck and rain gutter (3). Industrial safety helmets consist of thermoplastic or thermoset, each with their own different properties and fields of use in construction, industry, hot operations and electrical engineering. More detailed information on this can be found on the type plate, amongst other places. Special shapes in this category are scaffolder’s helmets and safety helmets for forestry.

 

The different shell shapes at a glance:

7295_Schalenformen_weiss_1410px.jpg
7295_Materialarten_1410px_eng.jpg
7295_PSA-Beschriftung_4_800px.jpg

1 Abbreviation “CE”
2 4-digit identification number of the registration point
3 Manufacturer’s ID
4 Year and quarter of manufacturer
5 Manufacturer’s type designation
6 Standard applied
7 Helmet material used
8 Size or size range in cm
9 Other markings as per DIN EN 397:
- LD (Lateral Deformation) hazard due to lateral forces
- MM (Molten Metal) hazard due to spatter of molten metal
- 440 V AC hazard due to brief unintentional contact with voltages up to 440 V
- + 150 °C use at very high temperatures
- − 20 °C or − 30 °C use at very low temperatures

Ecrans faciaux de protection

7295_PSA-Visier_800px.jpg

Het gelaatsscherm is vooral belangrijk als er tijdens het werk snel vliegende deeltjes, metaalspatten, chemicaliën of vlambogen kunnen ontstaan. Het bestaat uit een transparant veiligheidsvizier dat rechtstreeks op een helm of aan een hoofdsteun kan worden bevestigd.

Veiligheidspetten

7295_PSA-Anstoßkappe_800px.jpg

Gezien hun vorm lijken de veiligheidspetten op baseballpetjes. Dankzij het kunststof inzetstuk bieden ze een lichte hoofdbescherming, bijvoorbeeld tegen vaste, scherpe delen. Ze mogen niet worden gebruikt als vervanging voor industriële helmen.

Lasmaskers

7295_PSA-Schweissmaske_800px.jpg

Bij het lassen worden onder andere zeer hoge temperaturen gegenereerd waar medewerkers zich tegen moeten beschermen. Een lasmasker beschermt het hele hoofd en gezicht tegen straling, hitte en vonken. De medewerker kan zijn werkplek zien dankzij het ingebouwde gezichtsveld met lasfilter. De ultramoderne automatische lasmaskers beschikken elk over meerdere donkerheidniveaus, waardoor verschillende laswerkzaamheden mogelijk zijn. Onder het masker kunnen mutsen of kappen van vlamvertragend katoen worden gedragen.

Accessoires

Losse onderdelen van de hoofd- en gezichtsbescherming moeten regelmatig worden vervangen - hetzij om hygiënische redenen, hetzij omdat ze beschadigd zijn. Andere zijn nodig om de apparatuur uit te breiden. Accessoires omvatten bijvoorbeeld:

- Zweetbanden, kinbandjes en nekbescherming voor veiligheidshelmen
- Adapters voor het bevestigen van veiligheidsvizieren
- Kappen en lasfilters voor lasmaskers

 Heeft u nog vragen? Onze experts helpen u te allen tijde graag verder:

Contacteer ons over hoofdbescherming

Selectiecriteria voor hoofd- en gezichtsbescherming

7295_PSA-Sicherheit-Tragekomfort_800px.jpg

Veiligheid

Afhankelijk van de activiteit en beïnvloedende factoren kunnen verschillende producten voor hoofd- en gezichtsbescherming in overweging worden genomen. Het belangrijkste selectiecriterium is het veiligheidsaspect. Veiligheidshelmen voor de bouwindustrie moeten aan andere eisen voldoen dan veiligheidshelmen voor de industrie, bedrijven waar met hitte wordt gewerkt of elektriciens. 

Thermoplastische helmen worden daarom gebruikt in de bouw, tijdens de montage, in mechanische werkplaatsen en in de voedingsindustrie. Dit kan een hogedrukpolyethyleen (HD-PE) of een ABS-copolymeer (ABS) zijn.

De hoofdbescherming in de metaalverwerkende industrie, de chemische industrie, scheepswerven en energie- en gasbedrijven bestaat daarentegen uit Duroplast, bijvoorbeeld een glasvezelpolyester kunsthars of een textielfenol kunsthars. Deze materialen zijn bijzonder leeftijdsbestendig, vormvast tot +200 °C en breukvast bij koude. Bovendien beschermen deze helmen de drager voor vloeibare metaalspatten tot en met zijdelingse vervorming en zijn ze ongevoelig voor chemicaliën. De helmen voor elektriciens beschermen bovendien voor vlambogen.

Draagcomfort en duur

Net elk onderdeel van persoonlijke beschermingsmiddelen kan de hoofd- en gezichtsbescherming een last voor de werknemer worden, bijvoorbeeld door het extra gewicht of het beperkte gezichtsveld. Daarom speelt het draagcomfort bij het kiezen van het geschikte artikel een doorslaggevende rol: Voor industriële veiligheidshelmen moeten bijvoorbeeld de draagriemen van een binnenuitrusting (1) van textielbanden zijn gemaakt en moet een zweetband (2) beschikbaar zijn. Bovendien mag uitsluitend een hoofdbescherming worden gekozen die individuele aanpassing (3) mogelijk maakt (§ 2 van de gebruiksverordening). Bij industriële veiligheidshelmen wordt de exacte aanpassing aan de hoofdomtrek van de drager door middel van een fijnafstelling uitgevoerd.

Veiligheidshelmen voor laswerkzaamheden

Tijdens las- en snijwerkzaamheden ontstaan gevaarlijke lichtstralen die oogletsels kunnen veroorzaken, zoals verbranding van het netvlies of beschadiging van het hoornvlies. Daarom is het van essentieel belang om adequate beschermingsmiddelen te dragen en het juiste beschermingsniveau in te stellen. De beschermingsniveaus van het lasfilter zijn afhankelijk van de gekozen lasmethode en de overeenkomstige stroomsterkte. Zo worden bijvoorbeeld voor microplasmalassen tot negen donkerheidsniveaus aanbevolen (niveaus 4-12) en voor plasmastraallassen darentegen 5 (niveaus 9-13).

Onderstaande tabel beveelt de beste donkerheidsniveaus van het lasfilter aan voor verschillende lasprocedures. Afhankelijk van de toepassingsomstandigheden kan het volgende hogere of volgende lagere niveau worden geselecteerd:

7295_PSA-Stromstaerke_eng.jpg

Uitgebreid productassortiment en advies voor hoofdbescherming

7243_Helme_Produktsortiment_1410px.jpg

Het samenstellen van persoonlijke beschermingsmiddelen voor al uw medewerkers kan een complexe aangelegenheid zijn. Onze PBM-specialisten bieden persoonlijke ondersteuning: wij adviseren u individueel en begeleiden u professioneel bij de risicoanalyse, de productkeuze, de draagtests en de scholing van uw medewerkers. Onze experts zijn goed bekend met de beschermende werking van de afzonderlijke PBM-producten, kennen de wettelijke voorschriften en hebben een overzicht van de markt.

Belangrijke wettelijke vereisten

7243_Paragraph_7_800px.jpg

Verschillende Duitse en Europese normen bepalen de eigenschappen die de betreffende hoofd- en gezichtsbescherming moet hebben. Deze omvatten:

- DIN EN 397: Industriële veiligheidshelmen
- DIN EN 812: Industriële veiligheidspetten
- EN 50365: Elektrisch isolerende helmen voor werkzaamheden aan laagspanningsinstallaties.
- EN 168: Niet-optische testmethoden.
- EN 166: Voorzetglazen / Helder kijkglas

De volgende normen gelden in het bijzonder voor hoofd- en gelaatsbescherming bij laswerkzaamheden:
- EN 169 voor filters voor laswerkzaamheden
- EN 175 voor lasmaskers
- EN 379 voor automatische lasfilters

 

Veelgestelde vragen over hoofdbescherming

Heeft u vragen over PBM's of wilt u extra advies?

7295_Beratung_800px.jpg

Bij de Hoffmann Group vindt u alles onder één dak:

  • Wij adviseren u individueel.
  • Risicoanalyse, hulp bij productkeuzen, draagtests, scholingen en speciale services (handschoenadvies, huidbeschermingsadvies)

Neem contact met ons op >