7328_PSA-Handschutz_Header_2.jpg

Protecţia mâinilor – alegerea potrivită pentru lucrul în siguranţă

Mâinile ca unealtă importantă de lucru

Mâna umană este o combinaţie sinergică perfectă alcătuită din 27 de oase, 33 de muşchi şi 30 de articulaţii. Acest construct complex poate executa un spectru larg de acţiuni, de la lovituri puternice până la lucrări filigranate de mare precizie. Mâna noastră este o unealtă uimitoare, dar neprotejată, este expusă la multe pericole.

Peste o treime dintre accidentele de muncă presupun vătămări ale mâinilor. Posibile vătămări includ tăieri, arsuri şi cauterizări. Chiar şi un singur accident este deja prea mult şi pune în pericol nu doar sănătatea, ci atrage după sine şi cheltuieli mari. Protecţia efectivă o oferă în acest caz mănuşile potrivite de protecţie.
În funcţie de activitate, pot apărea diferite vătămări, care se clasifică în felul următor:

˗ mecanice: Tăieturi, julituri, băşici
˗ chimice: Cauterizări, iritaţii
˗ termice provocate de temperaturi înalte: Arsuri
˗ termice provocate de rece: Degerături

Diverse tipuri de protecţie a mâinilor

Pe cât de numeroase sunt pericolele, pe atât de diferite sunt şi tipurile de mănuşi de lucru. Ele se pot subîmpărţi în:

1. După material:
- Mănuşi de piele
- Mănuşi din bumbac şi tricotate
- Mănuşi de lucru din material plastic (de ex., polimeri, poliacril)

2. După domeniul de utilizare:
- Mănuşi de protecţie pentru sudori
- Mănuşi de lucru pentru arii uscate
- Mănuşi pentru suprafeţe uleioase şi umede/ude
- Mănuşi de protecţie împotriva tăierii
- Mănuşi speciale de protecţie
- Mănuşi de protecţie împotriva temperaturilor înalte
- Mănuşi de protecţie la frig
- Mănuşi de protecţie pentru electricieni
- Mănuşi de protecţie împotriva substanţelor chimice

3. După durata utilizării:
- Mănuşi de unică folosinţă
- Mănuşi multifuncţionale

Criterii de alegere a mănuşilor de protecţie

7328_Gefahren_800px.jpg

Există o mulţime de criterii care trebuie luate în considerare pentru alegerea optimă a mănuşilor de lucru. Domeniul de utilizare este extrem de important în acest caz: Este vorba despre un mediu uscat sau mai degrabă despre un spaţiu de lucru cu umiditate şi uleios? Mănuşile trebuie să ofere sensibilitate tactilă şi precizie pentru activitatea desfăşurată sau sunt folosite la lucrări dificile? Care sunt pericolele de care mănuşile trebuie să protejeze?

Pentru a răspunde acestor varii exigenţe, mănuşile de lucru sunt realizate din diferite materiale. În plus, confortul la purtare joacă un rol important în alegere. Astfel, există alternative la latex pentru persoanele alergice la acest material.

Categorii de mănuşi de protecţie, conform Directivelor EPP

Fiecare tip de mănuşi de lucru corespunde unei anumite categorii specificate în Directiva privind echipamentul de protecţie personală (EPP):

Categoria I cuprinde mănuşi într-o execuţie simplă, pentru protecţie împotriva riscurilor minime, cum ar fi mănuşile de gospodărie.

În categoria a II-a, se găsesc mănuşile de lucru, într-o execuţie medie, concepute împotriva riscurilor medii, cum ar fi protecţia împotriva vătămării prin tăiere. Trebuie să poarte un marcaj CE.

Categoria a III-a înseamnă protecţia mâinilor împotriva riscurilor mortale sau a vătămărilor ireversibile, provocate, de exemplu, de substanţe chimice. De asemenea, aceste modele trebuie testate şi certificate de un organism acreditat de certificare. În plus, procesele de certificare a calităţii la care recurge producătorul, care garantează omogenitatea producţiei sale sau care testează calitatea unitară a produselor finale, trebuie verificate dintr-o sursă independentă.

7328_Material_800px.jpg

Diferite materiale

Materialul mănuşilor de lucru depinde în mare măsură de domeniul de utilizare:

De exemplu, bumbacul este un material natural considerat ca fiind bine tolerat de piele, absorbant, rezistent la temperaturi înalte, durabil, rezistent la uzură şi elastic. Mănuşile de bumbac fără strat de acoperire se folosesc la lucrările uşoare, în mediu uscat sau ca mănuşi de purtat sub alte mănuşi.

Poliamida este o fibră sintetică concepută iniţial ca înlocuitor de mătase. Materialul este foarte elastic, rezistent la frecare, durabil şi relativ rezistent la substanţe chimice. În cazul mănuşilor multifuncţionale, serveşte ca material de bază care poate fi combinat cu diferite materiale de suprafaţă.

La origine, latexul reprezintă sucul lăptos al arborelui de cauciuc. În prezent, denumirea este folosită şi pentru cauciucul natural sau cauciucul vulcanizat. Latexul nu este rezistent la uleiuri.

În plus, există numeroase alte materiale din care se fac mănuşile de lucru, cum ar fi aramida, butilul, fibra de sticlă, nailonul, poliuretanul, pielea nappa sau nitrilul. Decisiv pentru alegerea corectă este combinaţia dintre materialul de bază, tehnica de tricotat, precum şi tipul şi grosimea materialului de suprafaţă.

Domenii speciale de utilizare pentru mănuşile de protecţie

7328_Chemieschutz_800px.jpg

Manipularea produselor chimice

Cine foloseşte substanţe chimice în activitatea desfăşurată, trebuie să ia măsuri speciale de prevedere. Dacă gazele periculoase sau vaporii sunt absorbiţi în proporţie de 60% pe gură şi pe nas, este necesară o protecţie respiratorie. Totuşi, până la 30% dintre substanţele chimice pătrund în organismul uman prin piele sau prin membranele mucoase şi pot provoca afecţiuni ireversibile.
De aceea, directiva PSA prescrie mănuşi de protecţie speciale, împotriva substanţelor chimice. De exemplu, este vorba de mănuşi din butil sau cloropren.
În funcţie de domeniul de utilizare, acestea trebuie să dispună de protecţie împotriva penetrării şi împotriva substanţelor chimice. Penetrare înseamnă că substanţele chimice sau microorganismele pătrund la niveluri macroscopice prin materialul mănuşii, prin locuri poroase, cusături, înţepături ale acelor sau prin alte defecte. În cazul difuziunii, există pericolul prin care substanţele chimice pătrund sau străbat la nivel molecular materialul intact al mănuşii. Este vorba despre aşa-numitul timp de pătrundere necesar unei substanţe periculoase să intre în contact cu pielea.

7328_Kälteschutz_800px.jpg

Mănuşi de protecţie la temperaturi ridicate şi la frig

Protecţie la temperaturi ridicate
Dacă un lucrător este expus în timpul activităţii sale la riscuri termice precum temperaturile ridicate, la flăcări ori la frig extrem, mănuşile trebuie să-l protejeze suficient de aceste pericole. Mănuşile speciale conforme cu EN 407 protejează împotriva aprinderii, a suprafeţelor de contact calde, a căldurii radiante şi împotriva metalului topit, fiecare pe scala de performanţă de la 0 la 4.

Protecţie împotriva frigului
Valabil şi pentru mănuşile de protecţie împotriva frigului. Conform EN 511, proprietăţile acestora includ rezistenţa la frig de convecţie, la frig de contact şi impermeabilitatea la apă. Pentru primele două criterii, se aplică scala de performanţă de la 0 la 4, iar pentru impermeabilitatea la apă, exista doar diferenţa marcată prin 0 (apa pătrunde) şi 1 (apa nu pătrunde).

7328_Schweisserhandschutz_800px.jpg

Mănuşi de protecţie pentru lucrări de sudură

La lucrările de sudură, sunt generate temperaturi ridicate şi căldură radiantă. Pentru protejarea suficientă a mâinilor, sunt necesare mănuşi speciale de sudură. Ele sunt sensibil mai lungi decât alte mănuşi de lucru, pentru a proteja deopotrivă încheietura mâinii şi antebraţul. În plus, această mănuşă poate fi combinată cu o mănuşă de sudură care oferă protecţie suplimentară împotriva temperaturilor ridicate şi a căldurii radiante.

Produse de înaltă calitate şi asistenţă personalizată de la Hoffmann Group

7328_Handschuhe_Produktsortiment_1410px.jpg

Diversitatea mănuşilor de pe piaţă este practic nelimitată. Am ales pentru dvs. cele mai bune mănuşi ale mărcilor de top. În această privinţă, noi, cei de la Hoffmann Group, am avut în vedere dintotdeauna cea mai înaltă calitate.

7328_Handschuhplan_800px (1).jpg

În plus, în centrul atenţiei noastre, este grija faţă de fiecare client în parte: Echipa noastră înalt calificată de experţi PSA oferă consiliere individuală pe tema echipamentului de protecţie personală. Suntem la dispoziţia dvs., personal, prin telefon sau prin e-mail.

Serviciile noastre de consultanţă profesională includ şi elaborarea unui plan personalizat de utilizare a mănuşilor: Aici sunt menţionate toate mănuşile de protecţie necesare în întreprinderea dvs., pe baza analizei de risc. Astfel, dvs. şi angajaţii dvs. veţi fi în măsură să vedeţi rapid ce tip de mănuşi trebuie să purtaţi pentru diferite activităţi.

Profitaţi de know-how-ul nostru, pe care l-am acumulat timp de decenii la rând, în domeniul PSA: Cu competenţa de care dispunem, vom fi alături de dvs. începând de la analiza de risc, trecând prin alegerea produselor şi testele de purtare şi până la instructajul oferit angajaţilor dvs.

Prevederi speciale referitoare la protecţia mâinilor

7328_Paragraph_800px.jpg

Cerinţele de bază pentru mănuşi de protecţie sunt stipulate în DIN EN 420. Acest standard stabileşte testele relevante care să fie aplicate tuturor mănuşilor de protecţie şi următoarele cerinţe generale:

- Principiile de design
- Confecţionarea mănuşilor de protecţie
- Rezistenţa materialului mănuşilor de protecţie, la pătrunderea apei
- Inocuitatea
- Confortul
- Eficienţa
- Marcajul care trebuie aplicat de producător
- Informaţiile care trebuie oferite de producător

În plus, există norme speciale privind produsele, care îşi găsesc aplicaţie împreună cu normele generale:

- EN 388: Protecţie împotriva riscurilor mecanice
- EN 407: Protecţie la temperaturi ridicate
- EN 511: Protecţie împotriva frigului
- EN 374: Protecţie împotriva substanţelor chimice şi a microorganismelor
- EN 12477: Protecţie împotriva temperaturilor ridicate şi a riscurilor mecanice la sudură

7328_Normen_3_1410px.jpg

Întrebări frecvente privind mănuşile de protecţie

Cât de des trebuie schimbate mănuşile de lucru?

Dacă este vorba despre mănuşi de protecţie împotriva substaţelor chimice, trebuie să respectaţi timpul prescris de utilizare. După un anumit timp, mănuşa este pătrunsă de produsele chimice şi îşi pierde funcţia de protecţie. Dacă mănuşa de lucru prezintă deteriorări, trebuie s-o schimbaţi imediat. În plus, este recomandat ca în cursul unei zile, să purtaţi alternativ mai multe mănuşi corespunzătoare. Astfel, se reduce degradarea pielii provocată de transpiraţia permanentă păstrată de mănuşă. Mănuşile de protecţie care au fost scoase de pe mână se vor usca până la purtarea următoare.

Pot mănuşile de unică folosinţă să ofere suficientă protecţie împotriva substanţelor chimice?

În general, mănuşile de protecţie de unică folosinţă nu sunt mănuşi de protecţie împotriva substanţelor chimice. De exemplu, nu sunt folosite pentru curăţenie în spitale. Există totuşi în piaţă produse din această categorie care oferă o protecţie limitată împotriva substanţelor chimice. Ele sunt marcate cu un „pahar de laborator” sau cu un „pahar Erlenmeyer”. Totuşi, testele pe care le au la bază se referă doar la substanţe chimice individuale. De aceea, trebuie verificat cu exactitate împotriva căror substanţe protejează aceste mănuşi de unică folosinţă. Mănuşile de unică folosinţă trebuie folosite ca protecţie împotriva stropirii şi trebuie eliminate imediat dacă ajung să ia contact cu vreo substanţă potenţial periculoasă.

Unde este înscrisă în fişa tehnică de securitate mănuşa conformă de protecţie împotriva substanţelor chimice?

Punctul 8 din fişa tehnică de securitate cuprinde date privind echipamentul de protecţie personală şi trebuie să ofere informaţii cel puţin despre un material adecvat de mănuşi şi despre o grosime minimă a materialului. Dacă modalitatea de procesare a produsului este cunoscută, conform legii, producătorul acestui produs trebuie să indice cât mai concret tipul de mănuşă care trebuie folosit.

Dacă informaţiile din fişa tehnică de securitate nu sunt suficiente, puteţi solicita asistenţă producătorului substanţei chimice, producătorului mănuşii de protecţie, asociaţiei profesionale competente sau specialiştilor EPP ai Hoffmann Group.

Aveţi întrebări? Doriţi asistenţă referitoare la EPP?

Platzhalter_Beraterbild_4_800.jpg

La Hoffmann Group, obţineţi toate acestea dintr-o singură sursă:

- Vă oferim asistenţă individuală
- Analiză de risc, asistenţă la alegerea produselor, teste de purtare, instructaje şi oferte speciale de service (planuri de utilizare a mănuşilor, planuri de protecţia pielii)

Contactaţi-ne acum >